Data publikacji: 2022-08-17

Ilość wyświetleń: 215

Ciepły chleb i podpłomyki na Jubileuszu 60-cio-lecia KGW w Kolbarku


Odsłuchaj

Powrót
smak chleba

Dzięki pozyskanym dotacjom KGW w Kolbarku zrealizuje ciekawe inicjatywy, które służyć będą między innymi podtrzymywaniu lokalnych tradycji i zorganizowaniu obchodów jubileuszu koła.

 „Smak wiejskiego chleba” – to projekt, którego zamysł zrodził się w trakcie udziału w warsztatach pn. „Od ziarenka do bochenka” w Kuźniczce Nowej. Jego inspiracją stał się prześledzony w trakcie wspomnianych warsztatów proces wypieku chleba prowadzony od podstaw – tj. od ręcznego wysiewu zboża, przez bronowanie pola metodami tradycyjnymi z wykorzystaniem zaprzęgu konnego, młócenie zboża, mielenie mąki w żarnach, zakończony wyrabianiem i formowaniem pieczywa. Na realizację projektu KGW otrzymało dotację z Lokalnego Programu Grantowego Gminy Klucze w wysokości 5 tys. zł, którą przeznaczono na zakup profesjonalnego pieca chlebowego opalanego drewnem. Dzięki nowemu urządzeniu prowadzone są warsztaty pieczenia chleba, podpłomyków i bułek.

Motyw chleba w polskiej tradycji będzie równie obecny w drugim projekcie KGW Kolbark, pn. „Jubileusz 60-lecia KGW sposobem na integrację środowiska”, na realizację którego pozyskano dotację 4 tys. zł z programu „Działaj Lokalnie”. Z okazji okrągłej rocznicy działalności koła jego członkinie, w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Kluczach, zorganizowały w ramach wspomnianej inicjatywy zajęcia warsztaty wokalno – taneczne, warsztaty rękodzieła oraz zajęcia kulinarne, skierowane zwłaszcza do dzieci. Pod okiem profesjonalnego instruktora, wszyscy, nie tylko najmłodsi uczestnicy projektu, poznają pieśni ludowe, tańce narodowe oraz polską tradycję bukietów zielnych. Wezmą także udział w zbieraniu zbóż i ziół niezbędnych do uwicia wspólnego wieńca dożynkowego, który będzie reprezentował ich miejscowość w trakcie konkursu z okazji święta plonów. Nauczą się także wyplatać wianki, które później, podczas orszaku dożynkowego, będą zdobić ich stroje. Dla osób zainteresowanych sztuką przyrządzania potraw odbędą się również warsztaty kulinarne, w trakcie których zgłębione zostaną tajniki tradycyjnych dań regionalnych.

Efekty realizacji wymienionych działań zaprezentowane zostaną podczas uroczystych obchodów Jubileuszu koła, 10 września 2022 roku, na boisku sportowym Kolbark – Skotnica.